A megállás és a várakozás szabályai

1. A megállás és a várakozás fogalmai

Megállás: járművel a be- és a kiszálláshoz vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, ha a vezető a járműnél marad egyéb okból legfeljebb öt percig történő egy helyben tartózkodás.

Várakozás: járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egy helyben tartózkodás.

Forgalmi okból történő megállás: a járművel a közlekedés során, a közlekedés biztonsága érdekében történő egy helyben tartózkodás, ahol a vezető a járművek, gyalogosok, közúti jelzések, közlekedési szabályok, vagy forgalomirányító rendőr illetve jelzőőr által kényszerül megállásra. (Ez a KRESZ által nem meghatározott kifejezés, csak a könnyebb érthetőséget szolgálja a továbbiakban.)

Műszaki okból történő megállás: a jármű valamely fő vagy segédberendezésének olyan mértékű meghibásodása által bekövetkezett egy helyben tartózkodás, amely esetén a jármű haladásképtelen, vagy a saját és mások biztonsága érdekében nem haladhat tovább. (Ez a KRESZ által nem meghatározott kifejezés, csak a könnyebb érthetőséget szolgálja a továbbiakban.)

Műszaki okból történő megállás esetén, biztonsági okokból törekedni kell arra, hogy a hibás jármű az út melletti területen tartózkodjon. Amennyiben ez nem lehetséges, lakott területen kívül az úttesten és a leálló sávon kötelező kihelyezni az elakadásjelző háromszöget, amennyiben az a jármű kötelező tartozéka.

2. Megállási és várakozási tilalmat jelző táblák ->

© Kotra Kft.